Bruiningtips

Zonlicht is goed voor een mens. Het is een levensvoorwaarde. Te weinig zon is niet goed. Te veel zonlicht kan schadelijk zijn. Het is dus verstandig een goede en gezonde balans te vinden en die is anders voor verschillende individuen en verschillende streken op aarde.
10 Gouden tips voor verstandig zonnen op de zonnebank:

01. Bepaal vóór het zonnebad uw huidtype aan de hand van een tabel. Houdt u aan de gebruiksaanwijzing van de apparatuur, met name aan de daarin aangegeven zontijden;

02. Personen onder de 16 jaar en/of met huidtype 1 worden aangeraden geen gebruik te maken van een zonnebank;

03. Als u een huidaandoening heeft, vraag dan eerst uw arts of u gebruik kunt maken van de zonnebank. Indien u acné of psoriasis heeft kan UV-straling een positieve werking hebben;

04. Roept zonnestraling allergische huidreacties op, dan moeten wij u helaas adviseren af te zien van zonnen op een zonnebank;

05. Wij raden u aan, zo mogelijk, uw cosmetica een aantal uren voor het zonnen te verwijderen. Ook kunt u het beste uw sieraden af doen;

06. Sommige medicijnen doen een gevoeligheid voor UV-straling toenemen. Lees de bijsluiter en overleg bij twijfel met uw arts;

07. Omdat UV-straling schadelijk is voor het blote oog, dient u een speciaal UV-brilletje te dragen. Dit geldt in het bijzonder als u een oogoperatie hebt ondergaan;

08. Aanbevolen wordt maximaal eenmaal per dag tot 50 keer per jaar de zonnebank te gebruiken. Zonnebrand dient u te allen tijde te vermijden;

09. Zonnebrandcrème of zelfbruinende crème kunnen het kuurplan beïnvloeden. Wij adviseren u, na het zonnen, te douchen en u in te smeren met een vochtinbrengende crème;

10. Wanneer u na het zonnebaden last krijgt van blaren of ontstekingen, raadpleeg dan uw arts.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Biedt een bruiningskuur bescherming tegen zonnebaden in de natuurlijke zon?

Ja, een door de zonnebank gebruinde huid biedt enige bescherming tegen de natuurlijke zon. De UV-B stralen van de zonnebank zorgen namelijk voor een verdikking van de huid, een beschermingsmechanisme tegen zonnebrand.

Mag ik de eerste bruinings-sessie van de nieuwe zonnebank gelijk de aangegeven tijd zonnen?

Nee, verlaag de bruiningstijd met 20% gedurende 50 uur dat de nieuwe zonnebank gebruik wordt. Gedurende de eerste 50 uur gebruiken de lampen niet de normale 100% energie. Na deze 50 uur nemen de lampen de normale capaciteit van 100% tot 80% aan.

Moet ik de bruinings-sessie opbouwen?

Zowel bij het zonnen in de natuurlijke zon, als bij het zonnebaden onder een zonnebank, doet u er goed aan het rustig op te bouwen. Op deze manier kan uw huid zelf bescherming opbouwen en voorkomt u zonnebrand. Bij uw zonnebank wordt een uitgebreide gebruiksaanwijzing geleverd, waarin u onder andere een bruinings-tabel per type zonnebank in terug kunt vinden. Houdt u ten alle tijden aan de voor uw huidtype aanbevolen bruiningstijden.

Hoe werkt bruinen?

Tijdens het zonnen worden uw huidcellen aangespoord om pigment te produceren. Dit gebeurt om het weefsel dat direct onder de huid ligt te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Pigmentcellen maken het kleurende melanine aan: een stof die de huidcellen beschermt tegen verbranding. Het bovenste laagje van de huid wordt dikker en kleurt bruin. Hoe sterker de huid van nature is gepigmenteerd, hoe beter deze bestand is tegen de inwerking van ultraviolet licht. Het huidtype bepaalt dus hoe lang u van de zon kunt genieten zonder te verbranden.

Ik heb na het bruinen witte vlekken op mijn stuit en op mijn schouders. Wat kan ik hiertegen doen?

Dit zal in de regel alleen het geval zijn als u gebruik maakt van een zonnecombinatie (bank en hemel). Het betreft zogenoemde drukvlekken, die ontstaan doordat de huid op bepaalde punten, onder het gewicht van het lichaam, tegen het acryl wordt gedrukt. Het bloed wordt op deze punten weggedrukt en er kan geen zuurstof bij de huid komen. Dit belemmert de bruining. Om dit te voormijden kunt u tijdens het bruinen af en toe van positie veranderen, zodat niet de gehele tijd dezelfde punten worden belast.

Wat is het verschil tussen een roze en een blauwe UV-lamp?

De kleur van het licht van een UV-lamp heeft geen invloed op de werking ervan. De kleur kan per merk verschillen.

Mag ik lezen onder de zonnebank?

UV-straling is schadelijk voor het blote oog. Daarom raden wij het lezen op de zonnebank sterk af. Wij adviseren iedereen een speciaal UV-brilletje op te zetten tijdens een zonnebankkuur en niet met onbeschermde ogen in de lampen te kijken.

Is het gevaarlijk om onder de zonnebank in slaap te vallen?

Nee, de zonnebank is juist bedoeld om naast het bruinen, ook heerlijk te ontspannen. De zonnebank gaat automatisch uit als de ingestelde tijdsduur is verstreken. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor zonnebrand.

Is zonnestraling hetzelfde als zonnebankstraling?

Het zonlicht dat het aardoppervlak bereikt heeft tijdens de reis door de stratosfeer en atmosfeer enige verandering van samenstelling ondergaan. Zo filtert de ozonlaag een deel van de schadelijke UV-straling weg. Het UV-C wordt helemaal weg gefilterd en een deel van het UV-B; het UV-A blijft nagenoeg onveranderd.
Voor het ontvangen van zonnestraling op aarde is nog een groot aantal andere factoren van invloed: het jaargetijde, de plaats op aarde, de hoogte t.o.v. de zeespiegel, het tijdstip van de dag, plaatselijke weersomstandigheden, de mate van luchtvervuiling en reflectiewerking van bijvoorbeeld strand, water of sneeuw. Door deze factoren bereikt ons elke dag van het jaar een verschillende dosis UV-straling. Zo bezien is de zon een nogal onbetrouwbare bruiningsbron die bovendien niet over een timer beschikt.
Op een zonnebank is de blootstelling aan UV-straling nauwkeurig te doseren en bovendien spelen vertekenende factoren hier geen rol. De lampen van de zonnebank zenden UV-straling uit die niet onderdoet voor de straling van de natuurlijke zon, met dien verstande dat het percentage UV-B en UV-A bij bruiningsapparatuur van tevoren is vastgesteld. Bovendien is de zontijd in te stellen zodat u nooit meer straling krijgt dan gewenst is.

Wordt ik op de zonnebank anders bruin dan in de buitenlucht?

De lampen van de zonnebank bevatten een gering percentage UV-B en een groter percentage UV-A. Hierdoor reageert de huid op precies dezelfde manier als in de buitenlucht, namelijk door bruin te worden én zich te verdikken.
Er is geen verschil tussen het bruin verkregen op de zonnebank of in de buitenlucht: het pigmentatieproces voltrekt zich op exact dezelfde wijze. De kleur “zonnebankbruin” bestaat dus niet! De bruine teint die je hebt opgebouwd op de zonnebank zal ook net zolang meegaan als het bruin verkregen in de buitenlucht.

Moet je voor of na het zonnen douchen?

Wij adviseren niet vlak voor een bruinings-sessie te douchen of baden met zeep, omdat zeep de natuurlijke huidvetten aantast. Ga ook niet onafgedroogd op de zonnebank liggen.
Douchen na het zonnen is geen enkel probleem. Mensen die denken dat hun bruin eraf spoelt, kunnen wij geruststellen – dat mooie bruin blijft zitten waat het zit!

Mag men bij zwangerschap gebruik maken van een bruiningstoestel?

UV-stralen van de zonnebank zijn niet gevaarlijk voor de ongeboren baby. Sommige zwangere vrouwen reageren echter anders op UV-licht dan normaal. Wees daarom voorzichtig met het zonnebaden tijdens de zwangerschap en gebruik de zonnebank niet bij overmatige gevoeligheid. Raadpleeg eventueel uw arts.
Klopt het dat medicijngebruik de UV-gevoeligheid verhoogt?

Sommige medicijnen verhogen als bijwerking inderdaad de UV-gevoeligheid van de huid. Raadpleeg daarom bij medicijngebruik altijd de bijsluiter en neem bij twijfel contact op met uw apotheek of arts.

Dien je op de zonnebank anti-zonnebrandmiddelen te gebruiken?

Zonnebrandmiddelen dienen op de zonnebank niet gebruikt te worden. Het is wel verstandig de huid na het bruinen te verzorgen met een vochtinbrengende lotion.
WIST U DAT…

– Ongeveer 2 tot 4 weken na het laatste zonnebad, ingevolge het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid, worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig hernieuwd. Door de geschikte verzorging, met speciale zonnebankcosmetica, kan de bruine kleur van de huid langer behouden blijven;

– Als u moeilijk bruint of een diepe bruining wilt kunt u speciaal voor bruiningsapparatuur ontwikkelde produkten gebruiken, die de bruining versnellen. Deze produkten hebben vaak ook een huidverzorgende werking;

– In de zonnebank worden, tot tegenstelling van de zon, de voor het bruinen nodige UVA-stralen versterkt, terwijl de voor de zonnebrand verantwoordelijke UVB-stralen gereduceerd worden;

– Zomersproeten en pigmentvlekken bevatten bijzonder veel bruiningspigment en worden daarom veel sneller donker dan andere huidpartijen. Huidpartijen in contact met het ligvlak hebben, vanwege de druk, een minder goede doorbloeding en deze huidpartijen bruinen in het algemeen ook minder goed;

– U bruint beter ná het sporten, want uw huid is dan beter doorbloed;

– De binnenkanten van armen en benen bruinen minder goed omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook het gelaat bruint minder goed, vanwege de dikke hoornlaag, speciaal ter bescherming tegen UVB-stralen.