Goed of slecht

Vrijwel dagelijks krijgen we de vraag: “Is het nu niet slecht voor je ivm huidkanker en veroudering van de huid, je hoort zulke nare dingen?”.

Het beste kunt u een zonnebank nog vergelijken met alcohol. Eén glaasje alcohol per dag is zeer goed voor het lichaam echter een hele fles per dag daar zal niemand echt achter kunnen staan. Bij zonnen is het vrijwel het zelfde. Zonder ultraviolet licht (UV-licht) gaat alles op aarde dood, ook wij. We hebben dus UV nodig. Echter we hebben niet erg veel nodig. Indien u een zonnebank op een verstandige manier gebruikt is dit gezonder en veiliger dan bruinen in de natuurlijke zon. Wij zetten de feiten voor u op een rij.

1. De huidanalyse

Bij elke zonnebank wordt een zogenaamde huidanalyse meegeleverd. Dit is om er achter te kunnen komen welk huidtype u heeft. Niet iedereen is namelijk hetzelfde. Terwijl de één lang in de zon kan zitten is de ander compleet verbrand. De huidanalyse klink ingewikkeld maar is niets anders dan een, bijzonder vernuftige, vragenlijst om er achter te kunnen komen wat voor type huid u heeft. Het zijn vragen als: wat is de kleur van uw ogen, kleur van u haar, hoe reageert u huid op de zon. Voor elke vraag kunt u punten behalen en het eindresultaat bepaald uit eindelijk uw huidtype. Nu weten we al ‘iets’ voor het samenstellen van een verantwoorde bruiningskuur.

2. De lampen

De bruiningslampen in uw zonnebank zijn machinaal gefabriceerd. Het grote voordeel hiervan is dat we precies weten hoeveel ultraviolet licht deze afgeeft. In tegenstelling tot de zon is dit erg betrouwbaar. Van de zon weten we het nauwelijks de UV output is namelijk afhankelijk van:
– Jaargetijde: In de zomer is de zon krachtiger dan in de winter.
– Tijd van de dag: Rond het middaguur is de UV output op z’n hoogst.
– Hoogte t.o.v. zeeniveau: Boven op een hoge berg zult u eerder verbranden.
– Plaats op aarde: Ter hoogte van de evenaar is de zon krachtiger dan elders.

Om buiten op een verstandige manier te kunnen bruinen moet je dus weten hoe ‘sterk’ de zon op dat moment schijnt terwijl een zonnebank altijd een vastgestelde hoeveelheid ultraviolet licht afgeeft.

3. De tijd

Verstandig bruinen doet u door uw huid een maximale tijd bloot te stellen. Op een goede zomerdag mag u slechts 25 minuten per lichaamskant in de zon. In de praktijk gaat men op een lekkere zomerdag de hele middag, hele dag of misschien wel een hele week in het zonnetje liggen. En dat terwijl 25 minuten voorkant en 25 minuten aan achterkant voldoende is. Een zonnebank is altijd uitgerust met een tijdklok. Door uw huidtype te combineren met de UV afgifte van de lampen kunnen we vaststellen hoelang u onder de zonnebank mag. De tijd die hier ‘uit rolt’ is lang genoeg om bruin te worden en te kort om te verbranden. Met bruinen is namelijk nauwelijks iets mis terwijl verbranden ontzettend slecht is voor de huid. Deze tijd kunnen we instellen op een klok en, zelfs als we in slaap vallen, slaat de zonnebank vanzelf af. Overigens heeft u ooit iemand ontmoet die uren of een hele middag onder een zonnebank gaat liggen? Waarschijnlijk niet, want een uurtje (half uur voor- en half uur achterkant) is heerlijk maar een hele middag is wel knap overdreven.

Kortom als u een zonnebank gebruikt, gebruikt u dit zolang als goed voor u is op uitgebalanceerd manier. U weet wat u aan het doen bent terwijl we buiten in de echte zon veelal maar een beetje ‘aan rommelen’. We gaan lekker liggen, als we lichtelijk verbranden beginnen we met smeren en als we compleet verbrand zijn trekken we een T-shirt aan.

4. Bruin op vakantie

Stel u zich eens voor, u gaat gebruind op vakantie. U hoeft nu niet meer zo nodig van
‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat te ‘bakken’ want u bent al bruin. U kunt nu de dingen doen die u wilt lekker de stad in of zo. En als u toch van het lekkere weer wilt genieten doe dat dan in de koele schaduw. Dit is vaak veel aangenamer en beslist beter voor uw huid. Een bruine tint zorgt voor verdikking van de huid en dat is weer een natuurlijke bescherming van de huid tegen UV-licht. Dus als u bruin op vakantie gaat is de kans ook nog eens kleiner dat u verbrandt. Overigens wordt uw huid van een zonnebank niet zo dik als van de natuurlijke zon. Dit betekent dat u, als u maximaal bruin bent van een zonnebank u in de zon nog steeds kan verbranden. De hoeveelheid UV-B die een zonnebank afgeeft is namelijk veel minder dan de natuurlijke zon (UV-B is ook het licht dat zorgt voor verbranding).

Samenvattend kunnen we concluderen dat het veiliger en gezonder is om onder een zonnebank te bruinen dan in de zon omdat we:

1. bij een zonnebank weten wat we aan het doen zijn (huidtype & lampen)

2. de tijd nauwkeurig kunnen doseren en beheersen en we het gebruiken zoveel als goed voor ons is en niet meer

3. niet meer overmatig aan UV-licht blootgesteld hoeven te worden tijdens onze zonnige vakanties